edu.klimaka.gr

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Harvard «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ HARVARD ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας»
(“The Ancient Greek Hero” ή “HeroesX”)

Αρ.Πρωτ.17721/Δ2/01-02-2018/ΥΠΠΕΘ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ Α
Πληροφορίες: Α. Πασχαλίδου (Δ.Ε.)
Β. Πελώνη (Δ.Ε.)
Ι. Καπουτσής (Ε.Ε.)
Τηλέφωνο: 210-3443422 (Δ.Ε.)
210-3442238 (Δ.Ε.)
210-3442229 (Ε.Ε.)

ΘΕΜΑ: Διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα HeroesX
Σχετ.: Τo με αρ. πρωτ. εισ. ΥΠ.Π.Ε.Θ. 11425/23-01-2018 έγγραφο

Σας γνωστοποιούμε ότι στην ειδική πλατφόρμα Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (“Massively Open Online Courses”) του Πανεπιστημίου Harvard προσφέρεται ο νέος κύκλος του προγράμματος «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας» (“The Ancient Greek Hero” ή “HeroesX”).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Δ/θμιας Εκπ/σης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τις εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα https://www.edx.org/course/ancient-greek-hero-harvardx-hum2x-0 και να απευθύνονται στο τηλ. 27520-47030.

Επισυνάπτεται η σχετική ανακοίνωση.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ


Harvard University
Center for Hellenic Studies
Παλαιό Δημαρχείο, Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 21 100 Ναύπλιο
+30 27520 47030 tel | +30 27520 47039 fax
http://chs.harvard.edu | http://www.facebook.com/chsgr | Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

«Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας»

Άρχισαν οι εγγραφές για τον νέο κύκλο του δημοφιλούς διαδικτυακού προγράμματος

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι άρχισαν οι εγγραφές για τον νέο κύκλο του προγράμματος «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας» (“The Ancient Greek Hero” ή “HeroesX”), ενός πρωτοποριακού προγράμματος προσιτού σε όλους, που προσφέρει το HarvardX, δηλαδή η ειδική πλατφόρμα Μαζικών Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων (“Massively Open Online Courses”) του Πανεπιστημίου. Ο κύκλος αυτός στοχεύει στην εισαγωγή των συμμετεχόντων στην κλασική λογοτεχνία και ιδιαίτερα στους ήρωες της αρχαίας Ελλάδος. Το πρόγραμμα διευθύνει ο Gregory Nagy, Kαθηγητής Κλασικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Harvard και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, το οποίο έχει και παράρτημα στην Ελλάδα, στο Ναύπλιο.

Βασισμένο σε ένα από τα παλαιότερα προσφερόμενα μαθήματα του Harvard, το HeroesX εξοικειώνει τους συμμετέχοντες, μέσα από αγγλική μετάφραση, με μερικά από τα λαμπρότερα έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, όπως την Ιλιάδα και Οδύσσεια, τις τραγωδίες του Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, την ποίηση της Σαπφούς και του Πινδάρου, τους διαλόγους του Πλάτωνος και τον Ηρωϊκό του Φιλόστρατου.

Καθ’όλη τη διάρκεια του προγράμματος, ο καθηγητής Nagy και το Συμβούλιο Αναγνωστών, υπό την προεδρία του καθηγητή Leonard Muellner, προτείνουν πρότυπα για τεχνικές ανάγνωσης των αρχαίων κειμένων οι οποίες λαμβάνουν υπ’ όψη τα συμφραζόμενα των κειμένων και αποκλείουν την τάση να ερμηνεύονται αυτά μέσα από αλλότρια οπτική.

Τα πρότυπα ανάγνωσης συνυπολογίζουν και δεδομένα από ποικίλους πολιτισμούς, λαϊκούς και λόγιους, νεότερους και αρχαίους. Ουσιαστικά, ακόμη και αν οι συμμετέχοντες διαθέτουν μικρή εμπειρία του γνωστικού αυτού αντικειμένου, θα μπορέσουν να κατανοήσουν ότι η κλασική λογοτεχνία λειτουργεί σαν ένα εξαίσιο σύστημα επικοινωνίας, αποκαλύπτοντας, μέσα από το πρίσμα των Ελλήνων Ηρώων της αρχαιότητας, τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος σήμερα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου, 2018. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν οποτεδήποτε, είτε πριν είτε μετά από την ημερομηνία αυτή. Η εγγραφή είναι προσιτή σε όλους μέσω της πλατφόρμας edX. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μελετήσουν το περιεχόμενο και να συμμετάσχουν σε όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος δωρεάν. Επίσης μπορούν, μέσω άλλης διαδικασίας εγγραφής, να αποκτήσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα «Ο Αρχαίος Έλληνας Ήρωας»

Το διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα HeroesX αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού εγχειρήματος το οποίο εστιάζει στον ρόλο των ηρώων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Μέσω του HeroesX, ο καθηγητής Nagy μοιράζεται την πιο πρόσφατη έρευνά του σχετικά με τον Αρχαίο Έλληνα Ήρωα, θέμα που ερευνά και διδάσκει επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες. Από την έναρξη του HeroesX, τον Μάρτιο του 2013, έχουν γίνει περισσότερες από 110.000 εγγραφές στο πρόγραμμα από περισσότερες από 170 χώρες.

Όσοι παρακολούθησαν και ολοκλήρωσαν τους κύκλους των προηγουμένων ετών δηλώνουν ότι η μελέτη του περιεχομένου, η συμμετοχή στην κοινότητα του HeroesX, και η «ενδελεχής ανάγνωση των κειμένων» ήταν καθοριστική εμπειρία γι’ αυτούς. Οι συμμετέχοντες στο HeroesX, είναι ευπρόσδεκτοι να εγγραφούν και στο Kosmos Society, ένα συμπληρωματικό, αυτοκαθοριζόμενο, ελεύθερο πρόγραμμα της κοινότητας που προσφέρει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard. Οι εγγραφόμενοι στο Kosmos Society δεσμεύονται να τηρήσουν τους όρους και τους κανόνες υπεύθυνης συμμετοχής οι οποίοι ορίζονται στην πλατφόρμα HeroesX και edX καθώς και στην πλατφόρμα του Kosmos Society.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών
Πανεπιστήμιο Harvard

Σχετικά Άρθρα